категорії: блоґ-запис

Концерт до 15-річчя Вікіпедії

теґи: Київ, вікіпедія, концерт, українська музика

15 січня Вільна енциклопедія Вікіпедія святкує 15 років від свого заснування! З цієї нагоди у мистецькій вітальні Міністерства освіти і науки відбудеться вікі-концерт, присвячений цій події.

Вікіпедія – це не тільки енциклопедія. Це також спільнота волонтерів, які не шкодують свого часу і зусиль, щоб забезпечити всім охочим вільний доступ до всієї суми знань людства. Концерт до 15-річчя Вікіпедії покликаний представити музичні проекти, якими займаються редактори української мовної версії вільної інтернет-енциклопедії.

У концерті прозвучать шедеври вокальної класики в українських перекладах Дмитра Ревуцького, Миколи Зерова, а також сучасних авторів. Цей пласт української культури був незаслужено забутий і майже втрачений. Відродити його покликаний проект «Світова класика українською». Лунатимуть твори композиторів різних епох від Г. Перселла до С. Рахманінова, багато з них звучатимуть в українському перекладі вперше.

Кілька інструментальних мініатюр буде виконано лауреатами фортепіанного конкурсу «Каштановий рояль» – першого у світі музичного конкурсу, за умовами якого, починаючи з 2013 року, кращі записи завантажуються в проекти Фонду Вікімедіа на умовах вільних ліцензій.

У виступах задіяні понад 20 учасників, серед яких – народна артистка України Наталія Свириденко, заслужена діячка мистецтв України Оксана Петрикова, заслужені артисти України – Віктор Тетеря, Наталія Кречко, Оксана Дондик, а також  Маркіян Свято, Сергій Бориснко, Тетяна Киченко, Марк Сердюк, Оксана Євсюкова.

Світовою прем’єрою стане виконання твору «гімн Вікіпедії», в основі якого – тексти самої Вікіпедії, її основних засад і правил. Автор цього твору і автор проекту – композитор і дописувач української Вікіпедії Андрій Бондаренко


Початок концерту о 18:00.
Адреса: Київ, просп. Перемоги, 10.

Вхід вільний